About

Wat is kombucha?

Kombucha is een fris, bruisend, non-alcoholisch drankje dat je maakt door thee te fermenteren. Het heeft een lichtzoete en frisse smaak en is hét alternatief voor frisdrank en alcohol. Kombucha mag voor de meeste mensen iets nieuws zijn, maar het bestaat al ruim 2000 jaar. Lees hier onze blog over waar kombucha vandaan komt. Wees gerust, kombucha is ook geschikt voor het maken van cocktails.

Untamed Kombucha Natural Beauty en Strawberry Brave

Waar staat Untamed Kombucha voor?

Die sierlijke vogel in ons logo? Dat is de quetzal, een kleurrijke paradijsvogel die niet alleen ontzettend knap is, maar ook symbool staat voor ongedwongenheid. In gevangenschap zal het dier nimmer overleven. De quetzal kan letterlijk niet worden getemd (not to be tamed – valt het kwartje?). Untamed Kombucha en de quetzal zijn een match made in heaven en begrijpen elkaar als geen ander. Leef ongeremd, eigenzinnig en vrij. Omarm het dagelijks leven als één en het allergrootste avontuur. Zorg voor jezelf, de natuur en de mensen om je heen.

Wie is die eigenzinnige meesterbrouwer achter Untamed Kombucha?

Dat is niemand minder dan onze eigen Joris van den Broek, een vrije vogel die hunkerend naar avontuur al vroeg de wereld introk. Een gedreven jongen met een maar lastig te temmen reislust. Zo zag hij reeds de halve wereld en streek hij voor de liefde neer in Parijs. Als een verhaal uit het allermooiste boek. Hoe zoet is dat?

Werkend in een brewpub werd hij wéér verliefd, ditmaal op het ambachtelijke brouwproces. Een liefde die nimmer roestte. Eenmaal terug in het Brabantse Gemert werd hij bedrijfsleider in een pittoresk speciaalbiercafé, waar hij zich bovendien ontpopte tot gediplomeerd biersommelier en waar hij zijn ontembare passie voortzette met het maken van kombucha, waarmee hij tijdens zijn eerdere reizen kennismaakte. Nu, een keuken vol met potten en flessen kombucha en vele positieve reacties van vrienden later, brouwt hij vanuit zijn eigen brouwerij waarmee hij nog veel meer mensen laat genieten van zijn Untamed Kombucha.

Untamed Kombucha - Sameen Ansari with elephants in the background in Kenya, Africa

En wie heeft er dan verstand van zaken?

Samen aan het roer met Joris staat Sameen Ansari. Haar 15 jaar ervaring in het opbloeien van kleine bedrijven tot succesvolle ondernemingen en haar drang naar avontuur hebben haar naar alle uithoeken van de wereld gebracht. Ze is dan ook de absolute afspiegeling van Untamed.

Haar unieke perspectief op branding en marketing is van onschatbare waarde voor Untamed Kombucha. Ze brengt een stortvloed aan creativiteit, inspiratie en ondernemerszin mee, en het is haar scherpe blik voor potentieel die onze homebrew kombucha bij de veren heeft gepakt en het tot een fenomeen heeft gemaakt. Met zulke flair en originaliteit is het geen wonder dat iedereen achterover slaat van onze kombucha.

Alle soorten kombucha van Untamed Kombucha fotoshoot

Hoe gaat Untamed Kombucha te werk?

Onze ecologische voetafdruk proberen we klein te houden. Onze vergistingskamer wordt opgewarmd met afval-warmte van de koelcel. En we werken bij voorkeur met lokale ondernemingen en initiatieven, met zoveel mogelijk lokale ingrediënten en plastic is taboe. We kiezen voor iedere kombucha verschillende theeën en persen onze eigen gember- en vruchtensappen voor een onmiskenbare smaakexplosie. Ook hop, kruiden en specerijen worden bij ons toegevoegd als heuse smaakmakers. We weten dus exact wat er in onze kombucha's gaat.

Foto's van kombucha van Untamed Kombucha

Hoe maak je kombucha?

Goede vraag! Kombucha maak je dus door thee te fermenteren. Je maakt een zoete thee, en deze laat je fermenteren middels een SCOBY. Een wat? Een Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, wat we voor het gemak vertalen naar een mooie samenwerking tussen gisten en bacteriën. De gist zet suiker om tot voeding voor de bacteriën, die hier op hun beurt weer gezonde zuren van maken. Kombucha maken is eigenlijk best eenvoudig. Lees hier hoe je kombucha ook thuis kunt maken. Toch is het absolute geheim van Untamed’s kombucha de ontembare passie die er dagelijks wordt ingestoken. Alhoewel het nu geen geheim meer is… Nou ja, bij dezen dan.

Legendary Lime Kombucha met een sportieve achtergrond waar je een tennisracket en een bal ziet.

Is kombucha gezond?

Een vraag die de gemoederen flink bezighoudt. We willen het maar al te graag geloven, maar er is tot op de dag van vandaag nog geen wetenschappelijke studie uitgevoerd waaruit onweerlegbaar blijkt dat kombucha daadwerkelijk gezond voor je is. Wel wordt het net zoals thee al millennia gedronken, en ook vaak met de gedachte dat het ziektes bestrijdt. Velen vinden het passen in een gezonde levensstijl.

Wat we wél kunnen vaststellen is dat kombucha veel minder suiker bevat dan je doorsnee frisdrank, en dat alcohol slecht voor je is. Bovendien is er érg weinig mis met een portie waardering van het alledaagse en een gezonde dosis avontuur, nietwaar? Vervang dus je alcoholische versnapering en frisdrank met Untamed Kombucha. Goed bezig!

Lees hier verder op ons blog om beter te begrijpen of kombucha gezond is.