Ontvang 10 % korting op jouw eerste bestelling kombucha - schrijf je in op de nieuwsbrief

Hoe kweek je een SCOBY

Je eigen SCOBY maken is erg gemakkelijk. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is wat ongepasteuriseerde kombucha zonder toevoegingen zoals fruit of specerijen. Onze Natural Beauty is hier perfect geschikt voor. Je hebt dus niet persé een SCOBY nodig om zelf je eerste kombucha te gaan maken.

Als we het over een SCOBY hebben, doelen we op de glibberige mat die boven op de kombucha groeit. SCOBY is een acroniem voor Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Een samenwerking tussen bacteriën en gisten waar beiden van profiteren - sterker nog - afhankelijk van elkaar zijn. Je vindt deze micro-organismen niet alleen in de glibberige mat, maar ook in de kombucha. Daarom is het eigenlijk een beetje gek dat we alleen naar de mat refereren als we het over de SCOBY hebben.

Hoe groeit een SCOBY?

Een SCOBY groeit vanzelf op je kombucha. Hier zorgen de goedaardige bacteriën en gisten voor die van nature aanwezig zijn in ongepasteuriseerde kombucha. Het is in feite een bijproduct van het fermentatieproces. SCOBY's groeien over het gehele oppervlakte, in lagen op elkaar.

Een kombucha SCOBY die aan het vormen is bovenop de zoete thee

Hoe ziet een SCOBY eruit?

Een SCOBY ziet eruit als een glibberige, lichtgekleurde mat. Als je nog nooit van kombucha had gehoord zou je denken dat het van een verre planeet afkomstig is. Als je zwarte thee gebruikt kan de SCOBY ook wat bruiner worden, dit is ook afhankelijk van hoeveel thee je gebruikt per liter. Hier is niets mis mee. Wanneer de bovenkant van je SCOBY al een tijdje boven op de kombucha drijft, kunnen er uitgedroogde plekken ontstaan. Dit kun je vermijden door ze af en toe onder het oppervlak te duwen. Er is niets mis met deze plekken, maar als je een SCOBY langer wilt bewaren kun je het beter voorkomen.

Soms zijn SCOBY's slechts 1 mm dun, maar ze kunnen ook zo dik als een duim groeien. Wanneer je zo meerdere dikke lagen op elkaar laat groeien kan het een groot gedeelte van je pot in beslag nemen. Er kunnen ook lange slierten vanaf je SCOBY hangen, dit zijn slierten met gist. Helemaal niets mis mee - een gezond teken juist!

Wat doet een SCOBY?

In de SCOBY mat zitten veel bacteriën en gisten, die je nodig hebt om kombucha te maken. Deze bacteriën en gisten vind je ook heel veel in de kombucha vloeistof zelf, vandaar dat je de SCOBY mat niet persé nodig hebt. Bij Untamed Kombucha gebruiken we ongeveer een 1 cm dikke SCOBY voor een verse batch kombucha. Het geeft het fermentatieproces een boost. Maar hoe meer SCOBY mat je in je kombucha hebt, des te minder ruimte er overblijft voor kombucha die je kunt drinken.

Een deel van de bacteriën in je kombucha hebben zuurstof nodig. Je kunt de SCOBY mat zien als een soort van verbinder tussen deze bacteriën en de zuurstof. Vandaar dat het ook niet fijn als de mat té dik wordt. Uiteraard is er zonder SCOBY mat ook nog toegang tot zuurstof aan het oppervlak.

Kun je kombucha maken met alleen een SCOBY?

Het kan wel, maar je moet hier erg voorzichtig mee zijn. Het allerbelangrijkste bij het maken van kombucha is de zuurtegraad (pH). Je brouwsel moet zuur genoeg zijn zodat er geen slechte bacteriën en schimmels kunnen groeien. Met alleen een SCOBY mat kan de pH maar een heel klein beetje aanpassen, omdat het natuurlijk niet oplost in je zoete thee. Daarom kun je altijd het beste ook kombucha vloeistof toevoegen.

Mocht je toch alleen een SCOBY hebben, maar geen vloeistof, begin dan heel klein. Maak genoeg zoete thee dat je SCOBY erin kan ronddobberen. Laat het 10 dagen afgedekt staan, en meet hoeveel kombucha vloeistof je dan hebt zonder de SCOBY mee te tellen. Je kunt nu 9x zoveel zoete thee toevoegen, en zo kun je blijven doorgaan totdat je op je gewenste volume zit. Begin dus met een brouwsel van ongeveer 50mL, vervolgens 500mL en dan pas 5L. Lees in onze andere blogpost alles over hoe je kombucha maakt.

Kun je een SCOBY eten?

Jazeker, je kunt SCOBY's gewoon opeten. Het mondgevoel kan wat tegenstaan, dus raden we het aan om het te drogen, bakken of in een smoothie te verwerken. Je krijgt dezelfde probiotica binnen als wanneer je kombucha drinkt. De mat is verder grotendeels cellulose, waar planten ook van gemaakt zijn.

Hoe kun je een SCOBY bewaren?

Bewaar je SCOBY in voldoende kombucha. Zorg er altijd voor dat de SCOBY genoeg heeft om rond te dobberen. Er zal altijd wat verdampen, dus wanneer het vloeistofpeil wat lager komt kun je gewoon een beetje zoete thee toevoegen. Je SCOBY leeft, en dus heeft het ook voeding nodig. Door de zoete thee toe te voegen sla je zo twee vliegen in één klap. Zolang je dit eens in de twee maanden doet, kan er weinig verkeerd gaan. Mocht je het helemaal vergeten zijn, maar er is alsnog een beetje vloeistof over, dan kan je SCOBY nog gered worden. Voeg weer wat zoete thee toe, laat het een weekje staan en kijk of er weer een baby SCOBY groeit. Koolzuurbelletjes zijn ook een teken van leven.

Een grote glazen pot met een kraantje. Hier zit kombucha in met een flinke SCOBY. Over de pot zit een doek.

Hoe vaak kun je een SCOBY gebruiken?

Of in andere woorden, hoe lang kun je een kombucha zwam bewaren? Je kunt een SCOBY voor altijd gebruiken. In de praktijk zul je echter merken dat je de voorkeur zult hebben voor de nieuwe SCOBY's die er bovenop groeien. Zoals hierboven uitgelegd zijn deze mooier, egaler en steviger. Zolang je de SCOBY niet laat uitdrogen kan er in principe niets mee misgaan.

Wat te doen met een oude SCOBY?

Van een oude SCOBY kun je bijvoorbeeld compost maken. Zoals uitgelegd vormen de SCOBY's in laagjes, en de onderste SCOBY is het oudst. Zodra ze echt oud worden, na een aantal maanden, zul je zien dat ze hun strakke vorm verliezen. Ze gaan uit elkaar vallen en uiteindelijk ziet het er niet meer smakelijk uit. Wij laten het nooit zover komen, omdat we alleen de jonge SCOBY's gebruiken.

Wat je nog meer kunt doen met oude SCOBY's:

 • In kleine beetjes toevoegen aan een smoothie
 • Kombucha Jerky maken
 • Honden snoepjes maken
 • Een variant voor leer maken

Wil je nu je eigen SCOBY en kombucha maken? Bestel dan hier je Natural Beauty. Je vindt haar ook in de Mix 'n Match Box samen met de andere smaken.

 • Keertje kletsen?

 • +31 (0) 6 38 28 31 29
  info@untamedkombucha.nl

  Groeskuilen 118C
  5421 ZW, Gemert
  Nederland

  KVK: 87168308
  BTW: NL004368767B23

Ontvang 10% korting

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de kortingscode voor jouw eerste bestelling kombucha.

No Alcohol, No Rules