Is kombucha gezond?

Veel mensen zeggen dat kombucha gezond voor je is, en dat het bijvoorbeeld zorgt voor een betere spijsvertering, meer energie en een sterker immuunsysteem. Bij Untamed Kombucha willen we ook graag geloven dat kombucha gezond is. Maar is kombucha echt zo gezond als men beweert? Laten we daar eens eventjes induiken.

Onvoldoende wetenschappelijk bewijs

Allereerst is het belangrijk op te merken dat er niet veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de gezondheidsvoordelen van kombucha. Hoewel veel mensen erbij zweren, zijn er geen grootschalige studies die deze beweringen ondersteunen. Dat hoeft niet te betekenen dat kombucha niet gezond is - het betekent alleen dat we het niet zeker weten. Hopelijk zal snel meer onderzoek gedaan worden, zodat we voor eens en altijd weten of kombucha gezond voor je is.

Kombucha en je spijsvertering

Dus, wat zijn enkele van de dingen waarom mensen denken dat kombucha gezond is? Een van de meest genoemde voordelen is een betere spijsvertering. Untamed Kombucha bevat levende bacteriën en gisten, ook wel probiotica, die kunnen helpen om de bacteriën in je darmen in balans te brengen. Dit kan weer leiden tot een betere spijsvertering en zo spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, gas en constipatie kan verlichten. Bij Untamed Kombucha pasteuriseren en filteren wij niet, waardoor deze bacteriën en gisten in grote getalen aanwezig zijn in ieder flesje. Dit is ook de reden dat Untamed Kombucha gekoeld moet blijven.

Effecten op het immuunsysteem

Kombucha bevat antioxidanten, vitaminen en mineralen die het immuunsysteem zouden kunnen helpen versterken. Ook bevat kombucha goedaardige bacteriën die het immuunsysteem mogelijk kunnen ondersteunen door ontstekingen te verminderen en schadelijke bacteriën te bestrijden.

Kombucha geeft energie

Een ander voordeel dat mensen vaak noemen is meer energie. Kombucha bevat cafeïne vanuit de thee, en B-vitaminen, die je een energieboost kunnen geven zonder de crash die je krijgt bij het drinken van koffie of energiedrankjes. En omdat het een gefermenteerde drank is, is het makkelijker te verteren voor je lichaam dan andere cafeïne bronnen.

Kombucha in een glazen pot met een doek erover. Je ziet de SCOBY duidelijk.

Detoxen met kombucha

Sommige mensen geloven ook dat kombucha kan helpen het lichaam te ontgiften. De lever is verantwoordelijk voor het filteren van gifstoffen uit het lichaam, en kombucha bevat antioxidanten die de leverfunctie kunnen ondersteunen. En des te meer alcoholische versnaperingen je laat staan omdat je een kombucha drinkt, des te blijer je lever is.

Gezondheid van je gewrichten

Kombucha bevat glucosamine, waarvan bekend is dat het de gezondheid van de gewrichten ondersteunt. Glucosamine kan helpen om gewrichtspijn en ontsteking te verminderen, waardoor het supplement populair is onder mensen met artritis. Kombucha zou hier dus ook bij kunnen helpen.

Dus, is kombucha gezond?

Hoewel kombucha veel potentiële gezondheidsvoordelen heeft, is het belangrijk op te merken dat er meer onderzoek nodig is om de effecten op het lichaam volledig te begrijpen. In Untamed Kombucha zit veel minder suiker dan in cola en andere frisdrank. Om je dagelijkse suikerinname te verlagen doe je er dus goed aan kombucha te drinken in plaats van frisdranken. En natuurlijk is het altijd gezond voor je om alcoholische dranken te laten staan, en dan is kombucha een prachtig alternatief. Meer lezen over alcohol in kombucha? Dat kun je hier doen. Mocht je, je zorgen maken betreft kombucha op jouw gezondheid, raadpleeg dan je dokter.

 • Keertje kletsen?

 • +31 (0) 6 38 28 31 29
  info@untamedkombucha.nl

  Groeskuilen 118C
  5421 ZW, Gemert
  Nederland

  KVK: 87168308
  BTW: NL004368767B23

Geen avontuur meer missen?

Laat hier je e-mailadres achter en je hebt gegarandeerd vermaak!

No Alcohol, No Rules