Waar komt kombucha vandaan?

Kombucha komt uit China, en heeft een lange geschiedenis. Het magische drankje heeft in die tijd de harten van miljoenen mensen over de hele wereld veroverd. Het is moeilijk te geloven dat dit bruisende, frisse, licht zoete en non-alcoholische drankje al meer dan 2000 jaar bestaat, maar het is waar! Laten we eens in de fascinerende geschiedenis over waar kombucha vandaan komt duiken.

Ons verhaal begint in het oude China tijdens de Qin-dynastie (221–206 v.o.j). De legende gaat dat keizer Qin Shi Huangdi op zoek was naar het geheim van eeuwige jeugd en vitaliteit. Door zijn zoektocht ontdekte hij kombucha, een thee die wordt gemaakt door gezoete thee te fermenteren met een SCOBY, of symbiotische cultuur van bacteriën en gist. Sommige mensen beweren dat het drinken van kombucha het geheim is voor een lang leven en een goede gezondheid, maar wie weet?

Dr. Kombu en de Japanse Keizer Inkyo

In de geschiedenis over waar kombucha vandaan komt zijn enkele fascinerende legendes verweven, en een van de meest intrigerende gaat over een zekere Dr. Kombu - een Koreaanse dokter die kombucha in 414 n.o.j. in Japan introduceerde. Volgens het verhaal gaf Dr. Kombu de drank cadeau aan de Japanse keizer Inkyo, die opgetogen was over de unieke smaak en de geclaimde geneeskrachtige eigenschappen. De drank werd al snel immens populair in Japan, en de naam werd afgeleid van de naam van de goede dokter - Kombu, wat veel leek op het Japanse woord voor kelp, een type zeewier.

Een theeplantage in china, waar komt kombucha vandaan?

Waar komt het woord kombucha vandaan?

Het Japanse woord voor thee is cha, en zo komt de drank aan zijn naam - kombucha, wat dus kelpthee of zeewierthee betekent. In heel veel talen klinkt het woord thee als cha of chai. Stel je voor - een drankje vernoemd naar een zeewier! Maar geloof ons, het smaakt helemaal niet naar zeewier. Er zit natuurlijk ook helemaal geen zeewier in. Het is dus waarschijnlijk de verwarring geweest met de naam van dokter Kombu en het Japanse woord voor zeewier.

Toen kombucha in Japan steeds populairder werd, kwam het uiteindelijk ook in Rusland terecht. De Russen noemden het tea kvass en gebruikten het tijdens de Tweede Wereldoorlog als vervanging voor medische voorraden. Ze geloofden dat het krachtige antibacteriële eigenschappen had en een groot aantal ziekten kon behandelen.

Kombucha: Thee van Onsterfelijkheid

Fun fact: wist je dat kombucha ooit zo kostbaar was dat het in het oude China als betaalmiddel werd gebruikt? Ja, tijdens de Tang-dynastie (618 - 907) ruilden mensen kombucha voor andere goederen en diensten. Het was zo waardevol dat het vaak werd aangeduid als de Thee van Onsterfelijkheid. Konden we kombucha vandaag de dag maar gebruiken om dingen te betalen!

En over waardevol gesproken, wist je dat kombucha in Japan ooit voorbehouden was aan het koningshuis? Tijdens de Meiji periode werd kombucha beschouwd als een luxe artikel en werd het alleen geserveerd aan de keizer en zijn familie. Hoe exclusief!

Waar kun je kombucha kopen?

Kombucha wereldwijd steeds populairder geworden. In de Verenigde Staten is het niet meer weg te denken. Zelf supermarkten in kleine dorpen hebben meters aan kombucha staan. In Nederland begint het steeds populairder te worden, Untamed Kombucha is de 22e commerciële brouwer, en de eerste in Noord-Brabant. Je vindt het in de lokale winkels, cafés, terrassen, sportclubs en natuurlijk via onze webshop. Binnenkort is het overal te koop. Sommige mensen zweren bij de mogelijke voordelen voor de gezondheid, terwijl anderen gewoon genieten van de unieke smaak. Hoe dan ook, het verhaal over waar kombucha vandaan komt is fascinerend en omspant eeuwen en continenten.

Drie flessen Untamed Kombucha in een picnic mantje. Deze foto is voor een blog: "waar komt kombucha vandaan?"

Waar komt kombucha dus vandaan?

Kortom, de geschiedenis van waar kombucha vandaan komt is een fascinerend verhaal dat ons door China, Japan, Rusland en de VS neemt. Of je nu een kombucha-kenner bent of gewoon nieuwsgierig naar de oorsprong van kombucha, de rijke en kleurrijke geschiedenis van kombucha valt niet te ontkennen. Dus leun achterover, schenk jezelf een glas bruisende Untamed Kombucha in en proost op de oude legendes die het geheim van onsterfelijkheid ontdekten in een kopje thee!