Wat bedoel je met dryhoppen?

Onze nieuwste creatie, de Playful Passion Fruit, is een kombucha die je zintuigen op scherp zet. We hebben de heerlijke smaak van tropische passievrucht gecombineerd met de kunst van dryhoppen. Wat is dat, hoor ik je vragen?

Wel, in de bierwereld is dryhoppen een term die vaak gebruikt wordt. En onze brouwer Joris heeft in die wereld zijn strepen verdiend. Hij heeft jarenlang als bedrijfsleider en biersommelier gewerkt bij speciaalbier café Gij&Ik, en daarvoor bij brewpub Paname Brewing Company in Parijs. Gij&Ik heeft een zusterbedrijf, Rabauw Craft Beer, waardoor Joris altijd dicht bij de brouwwereld heeft gestaan. Het was dan ook niet verrassend dat hij besloot een typisch bier ingrediënt toe te voegen aan onze kombucha. De Playful Passion Fruit is een droge en fruitige kombucha, perfect voor een zonnige dag. Laat je verrassen door de onverwachte smaakcombinatie en ontdek wat dryhoppen kan betekenen voor een drankje dat je inmiddels dacht te kennen.

Wat is hop?

Hop is niet zomaar een simpel kruid, het is een belangrijk ingrediënt in het brouwproces van bier. Het zorgt niet alleen voor een langer houdbaar bier, maar voegt ook smaak en aroma toe. Hop groeit als een klimplant en kan gemakkelijk 7 meter hoog groeien. Aan de plant groeien hopbellen, die je kunt gebruiken tijdens het brouwen. In België, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten wordt veel hop geteeld, en in Nederland is het klimaat er dus ook uitstekend voor.

Hop is toch bitter?

Hop hoeft niet persé bitter te zijn. Het hangt er namelijk van af hoe je het gebruikt! Als je hop niet verhit, krijg je juist veel smaakvolle aroma's. Maar als je het opwarmt, ontstaat er juist die bittere smaak waar bier zo bekend om staat. Gelukkig hebben wij bij het brouwen van onze kombucha een trucje achter de hand: de dryhop techniek. Hierbij voegen we hop toe op koude temperaturen, waardoor we alleen de heerlijke aroma's krijgen en geen bitterheid. Zo zorgen we ervoor dat onze Playful Passion Fruit kombucha vol zit met de meest exotische en verrukkelijke geuren en smaken. Een ware smaakexplosie in je mond!

In de wereld van hop is er geen gebrek aan variatie. Elk soort hop heeft zijn eigen unieke smaakprofiel, van citrus en denne tot kruidige, bloemige, aardse en zelfs fruitige tonen van aardbeien en mango. In de Playful Passion Fruit gebruiken we altijd passievrucht, maar mixen we dit met verschillende soorten hop om de ultieme smaaksensaties te creëren. Dit keer hebben we gekozen voor Cascade hop, die ons een citrusachtig en bloemige aroma geeft. De perfecte match met de fruitige Mao Feng thee en de passievrucht.

Hopboer BrabantHop

Hoe hebben we onze hop uitgekozen? We zijn begonnen met een uitstapje naar BrabantHop in Wilbertoord, op een afstand van 20 minuutjes van onze brouwerij. Hopboer Giel is een aantal jaar geleden begonnen met een eigen hopteelt, omdat hij het net als ons ook gek vindt dat er in onze buurlanden zoveel wordt geteeld en in Nederland bijna niets. Met Brabantse gastvrijheid heeft Giel ons een rondleiding gegeven en zijn we naar huis gegaan met drie verschillende soorten hop: Cascade, Centennial en Bramling Cross.

Hopvelden in de winter, zonder groen. Hop kun je gebruiken in Kombucha

Eenmaal terug op de brouwerij ging brouwer Joris helemaal los: 27 verschillende kombucha's, elk met een unieke samenstelling en verhouding van hop en passievrucht. Maar daar hield het niet op, want vervolgens moest er natuurlijk uitgebreid geproefd worden. Sameen, de ouders, broer en het achterneefje van Joris werden allemaal ingeschakeld om te helpen kiezen. Uiteindelijk werd er gekozen voor de Cascade-hop. De Centennial leet voor onze smaak te weinig ruimte over voor de passievrucht, en de Brambling Cross heeft aroma’s die juist wat minder goed samengaan met passievrucht.

Kombucha proeven met de familie

Kombucha op fust

Maar het feest is nog niet voorbij! De Playful Passion Fruit wordt ook op fust afgevuld, zodat er getapt kan worden op bierfestivals. Want wat is er nou cooler dan een dry hopped kombucha van de tap, in de zon, geserveerd door de brouwer zelf? Wil je deze heerlijke kombucha zelf proeven? Kom dan langs op Schenk in Aarle-Rixtel op zaterdag 6 mei, op Gimmert Gist op zondag 9 juli in Gemert, of naar Bier op het Plein op zondag 27 augustus in Beek en Donk. Je kunt natuurlijk ook de Playful Passion Fruit kombucha kopen via onze webshop.

 • Keertje kletsen?

 • +31 (0) 6 38 28 31 29
  info@untamedkombucha.nl

  Groeskuilen 118C
  5421 ZW, Gemert
  Nederland

  KVK: 87168308
  BTW: NL004368767B23

Geen avontuur meer missen?

Laat hier je e-mailadres achter en je hebt gegarandeerd vermaak!

No Alcohol, No Rules