Is kombucha alcoholvrij?

Ja, volgens de Nederlandse wet is kombucha alcoholvrij. Er zit echter een heel klein beetje alcohol in kombucha. Maar maak je geen zorgen, dit is geen alcoholische drank waar je dronken van wordt. In plaats daarvan is het een natuurlijk bijproduct van het fermentatieproces.

Hoeveel alcohol zit er in kombucha?

Kombucha bevat net zoveel alcohol als een rijpe banaan of een pak fruitsap dat een aantal dagen buiten de koelkast heeft gestaan. Dat is minder dan 0,5% ABV, waardoor het als alcoholvrij wordt beschouwd volgens de wet. Onze Untamed Kombucha bevat ongeveer 0,2 tot 0,3% ABV.

Word je dronken van kombucha?

Maar maak je geen zorgen, het is niet zo dat je dronken wordt van kombucha. Het alcoholgehalte is zo laag dat je minstens twee grote dozen in tien minuten zou moeten drinken om ook maar iets te voelen. Wees gerust, we hebben het geprobeerd te testen, maar na acht flessen zat onze buik bommetje vol. Leuk feitje: er zijn genoeg paarden op de wereld die dronken zijn geworden na het eten van heel veel overrijpe appels.

Kombucha uitgeschonken in een champagne glas bij Untamed Kombucha

Waarom zit er alcohol in kombucha?

Het antwoord is simpel: fermentatie. Kombucha wordt gemaakt door thee en suiker te fermenteren met een symbiotische cultuur van bacteriën en gist (SCOBY). Tijdens het fermentatieproces eet de gist de suiker op en produceert kooldioxide en een kleine hoeveelheid alcohol. De bacteriën gebruiken de alcohol vervolgens als voeding en zetten het om in organische zuren.

Is alcohol in kombucha slecht voor je?

Nu denk je misschien - wacht eens even, is alcohol niet slecht voor je? Waarom zou ik iets willen drinken waar ook maar een klein beetje van in zit? Maar vrees niet, kombucha liefhebber, want de kleine hoeveelheid alcohol in onze kombucha is niet schadelijk voor je gezondheid en maakt je niet dronken. In feite is het een natuurlijk bijproduct van het fermentatieproces, wat je nog in veel meer producten ziet. Denk aan yoghurt, azijn, brood en kefir.

Hoeveel alcohol zit er in Untamed Kombucha?

De duur van de fermentatie bepaalt voor een groot deel hoeveel alcohol erin zit. Yoghurt, brood en kefir is in een paar uur tot een dag gefermenteerd, en dus het alcoholgehalte werkelijk waar verwaarloosbaar. Azijn heeft maandenlang de tijd nodig, en hierdoor is de alcohol weer afgebroken. En kombucha dan? Wanneer kombucha ongeveer drie weken oud is kan er tot 1.0% ABV inzitten. Hele jonge en hele oude kombucha bevat vrijwel geen alcohol. Bij Untamed Kombucha maken we een blend van deze verschillende kombucha’s, waardoor er slechts 0.2 tot 0.3% alcohol in zit.

Legendary Lime Kombucha van Untamed Kombucha met op de achtergrond een tennisracket

Hoeveel alcohol zit er in kombucha die je thuis maakt?

Wij zelf vinden homebrews het lekkerst na een aantal weken, wanneer toevallig ook de hoeveelheid alcohol het hoogst is. Sommige mensen vinden kombucha lekkerder wanneer het slechts lichtjes is gefermenteerd in één week. En een ander juist erg zuur, nadat de kombucha al langer heeft gestaan dan een aantal weken. Het is dus lastig om hier een antwoord op te geven, maar het zou zomaar 1.0% kunnen zijn. Wil je zeker zijn dat er een verwaarloosbare hoeveelheid alcohol in je kombucha zit? Dan kun je beter een Untamed Kombucha drinken!

Wat is 'hard' kombucha?

Hard kombucha is kombucha met alcohol, vaak tussen de 5% en 8%. Het brouwproces wordt halverwege het fermenteren bewust aangepast, zodat de bacteriën de kans niet meer krijgen om de alcohol om te zetten. Dit kun je doen door er geen zuurstof er meer bij te laten, en een ander soort gist toe te voegen zoals champagnegist. In Nederland zie je nog niet zoveel 'hard' kombucha, en bij Untamed Kombucha wordt het ook niet gebrouwen. We zijn wel reuze benieuwd!

Kun je kombucha drinken als je zwanger bent?

Hoewel het alcoholgehalte in kombucha te verwaarlozen is, wordt het toch afgeraden voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, en mensen met een leverziekte. Vraag het voor de zekerheid eventjes aan je dokter, die heeft ervoor gestudeerd. En als je er dan toch bent, vraag ook gelijk eventjes wat je moet doen met overrijpe bananen en vruchtensappen tijdens de zwangerschap.

Wil je meer weten over kombucha? Is kombucha gezond? Lees er meer over op onze about pagina. Kombucha bestellen? Neem een kijkje in onze webshop.